Ulam Raja dan Daun Kesum untuk dijual....
Mencari ulam raja / daun kesum... hubungi saya di talian 012-7521922 atau email kamarul1155@yahoo.com
ULAM RAJA
ULAM RAJA
Pokok Ulam Raja (nama lain: Pokok kenikir) merupakan tumbuhan tropika yang berasal dari Amerika Latin, tetapi tumbuh meliar dan mudah didapati di Florida, Amerika Syarikat, serta di Malaysia dan negara-negara ASEAN.
Ulam Raja adalah sejenis spesis bunga intan berayun yang berwarna unggu
atau kuning dan berbunga kecil. Manakala pokok bunga yang berwarna
kuning jarang digunakannya sebagai ulam, yang berwarna unggu merupakan
sayuran ulam yang amat popular dimakan mentah bersama nasi atau di cicah
dengan budu, sambal belacan atau tempoyak serta cincalok.
Berdasarkan kajian tempatan, ulam raja mengandungi 3 peratus protein, 0.4 peratus lemak dan karbohidrat serta kaya dengan kalsium dan vitamin A.
Herba ini adalah herba semusim mencapai ketinggian hampir satu meter.
Batangnya berwarna hijau tua dan keunguan sedikit. Kebiasaannya herba
ini bercabang banyak di bahagian atas.
Daunnya bergaris bentuk ovat atau segi tiga dengan anak daunnya yang
runcing, kesat dan berwarna hijau tua. Bunganya bertangkai panjang,
berwarna kuning keunguan. Daun herba ini mengeluarkan bau apabila
diramas.
Ulamnya yang digelarkan "ulam raja" telah digunakan secara tradisi untuk memperbaiki peredaran darah dan mencuci darah,
serta untuk menguatkan tulang. Ulamnya mempunyai keupayaan antioksida
(AEAC) yang amat tinggi, iaitu setiap 100 gram ulam yang segar mempunyai
keupayaan antioksida yang sama dengan 2,400 miligram L-asid askorbik. Melebihi dua puluh jenis bahan antioksida telah dikenal pasti dalam ulam raja. Bahan-bahan antioksida yang utama disebabkan oleh kehadiran sebilangan proantosianidin yang wujud sebagai dimer, melalui heksamer, kuersetin glikosida, asid klorogenik, asid neoklorogenik, asid kripto-klorogenik,
serta penangkap (+)-. Keupayaan ulam raja untuk mengurangkan tekanan
oksidatif mungkin sebahagiannya terdiri daripada kandungan antioksidanya
yang tinggi.
DAUN KESUM
Pokok Daun Kesum atau Daun Laksa ialah sejenis tumbuhan yang banyak terdapat di ASEAN. Nama saintifiknya Persicaria odorata.
Terdapat bahagian pokok Daun Kesum yang boleh diambil untuk dijadikan
makanan. Daun Kesum sering diambil dan dijadikan bahan masakan yang
sungguh menyelerakan.
Comments
Post a Comment