Cheese Cake 3 Bahan

Assalamualaikum dan salam pemirsa... Ketemu lagi dalam posting bulan Jun ini.. dah julai pun.... Mood raya masih ada walaupun dah abis... Diucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin kepada semua... hahahaha

Menulis blog ni sebenarnya x semudah ngorat awek kat tepi jalan... Tapi sy cuba mencapai sasaran 1 post 1 bulan... kali ni dah kantoi... Memandangkan masa ni masih lagi mood raya so kita kongsi pasal makanan la ek...
Kebetulan tengah buat kek tu so mmg kena sgt masanya utk berkongsi cerita atau dgn kata lain berkongsi resepi... atas permintaan peminat n fan kat umah ni so terpaksa la bapak yg ensem lg macho ni gi kedai beli barang2 buat kek... hahahaha...

Sblm ni mmg penah buat kek ni... tapi kali ni sy olahkan semula resepi ni ikut citarasa sendiri... cheese cake ni sangat mudah disediakan... yg tau nya kek ni kena sukatan yg betul mmg sedap la hasilnya.... yg penting guna 3 bahan jek....

Tujuan utama resepi ni dishare sebenarnya nak jadikan simpanan peribadi... so bleh la rujuk semula bila nak buat semula nnt... klu tulis kat kertas kompom mlm ni hilang dah...


Cheese Cake3 Bahan... Sempoi

Bahan-bahan
250g Tatura cream cheese - mmg ada paket berat ni, senang
200g susu pekat - ikut nak manis ke x...
6 biji telur basuh - asingkan kuning ngan putih dia


Nie jek... bapak senang.... abaikan susu cair tu.... silap teknikal....


Cara buat
1. campurkan cream cheese, susu pekat dengan kuning telur. Untuk adunan ni saya gunakan kaedah double boil. nak cerita susah gak double boil ni... x guna double boil pun xpe... guna mixer yg biasa pun ok... resepi sendiri kan, so ikut suka sy la ek... hahahha... adunkan spi sebati...

double boil tu kira mcm ni la...


 2. telur putih tadi tu pukul dia spi jadi meringue... baru tau meringue x kan jadi kalau ada campuran lain kat putih telur tu....



3. Lps tu saya masukkan adunan no 1 tu ke dlm meringue... campurkan spi sebati.... ok siap dah... gile senang...




4. panaskan oven- 15 minit dgn suhu 150darjah (lps berapa bulan x guna, nasib baik ok lagi oven kitaorg tu)... utk masak plak gunakan kaedah water bath (isi air dlm bekas lps tu baru masukkan loyang adunan kek td)...

kaedah water bath


5. masukkan loyang... lapis la ngan kertas minyak bior x melekat nnt.... masak 30minit dgn suhu 160 darjah... lps tu turunkan suhu 150 darjah 25minit or spi masak...




lps tu... siap dah... gitu jek.... topping klu nak letak tu ikut la... sy x letak sbb askar dah tunggu... senang kan... kacang.... hahahaha




perkara terakhir yg kena dibuat sblm ttp dapur adalah mengemas dan membasuh... percayalah benda ni yang paling berat sekali... tp jgn x buat.... klu nak rasa ribut mengganas dlm rumah cuba la x buat... hahahhaha

ok done simpan resepi....

selamat mencuba... sekian

arios amigos jotos.... tata

Comments

Popular posts from this blog

Sama tapi x serupa... UP sebelum bacaan ikrar....

DORAEMON.... Sejarah kartun yang kartun...

CCC: ANTARA BUKU DAN AMALAN