Sunday, October 21, 2012

Kota Kinabalu? Tempat Menarik dan Makanan Wajib...

Diusia ini diberi kesempatan juga tuk berjalan-jalan ngan family di Kota Kinabalu..... Lama sangat dah tak ke sana... Memang banyak sangat perubahannya... Bagi saya beberapa tempat perlu di lawati apabila sampai ke KK nie...

Airport Senai mmg banyak sangat perubahannya. Lebih bersih, selesa, tersusun n lebih besar... Walaupun perubahan tidak bagi keseluruhan bangunan tapi perubahan ini menjadikan airport ini lebih cantik dan menarik...



 



Bagi sesapa yg ingin ke KK x perlu risau pasal penginapan... pilih jek nak gaya mana.. Kenderaan? mmm x pasti la plak... Masa saya ke sana, saya mintak tolong tuan rumah tu carikan kete sewa... Sangat ok untuk rumah n kenderaan yang disediakan... Terima kasih diucapkan kepada Tuan Saipun Bachok kerana sudi tolong mencari tempat tinggal kami... Lama sungguh x jumpa member nie...



Bagi saya beberapa tempat ni mesti kena jenguk bila dah sampai kat Kota Kinabalu nie... Sblm tu biasakan diri anda dengan masa dan cuaca... terutamanya orang semenanjung....

1. Pasar Filipino - Menurut orang sini, kebanyakkan peniaga nie adalah berasal dari Filipina. Ye la kot... tu bukan persoalannya.. Asal bukan PATI dah... Kat sini boleh la la dikatakan tempat tumpuan kaum wanita... Kaum lelaki jaga anak-anak kat luar... Realiti sebenar... Nak cari kerongsang, mutiara, kristal, barang-barang kraf tangan dll smua ada disini... Nasib baik member saya bawak ke ke kedai kawan dia... boleh la dapat special price... Di sini proses tawar menawar adalah biasa, tawarlah harga seminimum mungkin...








2. Lps pusing-pusing kat pasar tu, boleh la singgah kat water front dia... tgk keindahan Kota Kinabalu, gelagat penduduk sini, aktiviti air dll... kena pergi time redup, br selesa nak berjalan...






3. Untuk menambah ilmu, sejarah, kelainan dan keistemewaan datang la ke Muzium Sabah.... Banyak yang kita akan tahu pasal sabah.... terutamanya 'pengait' yg penggal kepala org (musuh)

























4. Jeselton Point ( mcm tu kot nama dia).... Bagi yang ingin menikmati keindahan pulau di sabah... kat sini adalah antara jeti yang memberikan perkhidmatan tu.... Di nasihatkan klu nak makan, jangan la kat sini... Harga standard kawasan pelancongan... sekali terkena mmg igt sampai bila-bila... hahhaha....

















5. Pasar Gaya - Kira macam pasar minggu la... Setiap hari ahad, lokasi yang mesti dilawati... Banyak barang boleh dilihat, dibeli, dipegang kat sini...Kraftangan, baju, anjing, kucing, ikan, tembaga, stem, syiling dll smua ada.... Anak kecil kurang sesuai dibawa kesini... kang x pasal-pasal penat kejar anak dari tgk barang... Sistem giliran penjagaan anak harus diamalkan... 2 jam tuk bini, 2 jam tuk laki... kat sini jek dah abis setengah hari...










6. Kolam Air Panas Poring - Dah nama kolam air panas, mmg panas... tempat agak selesa, yang bestnya ada tempat mandi tertutup, so ok la sket... Alang-alang dah sampai Kundasang, singgah la trus ke sini... Jarak perjalanan lebih kurang 2 jam setengah gak dari KK.... Easy drive sambil menikmati keindahan Banjaran Kinabalu.... Marah brother belakang kereta, bawak slow.... hahahha








7. Kundasang - Org kata x sah klu ke Kota Kinabalu tp x ke Kundasang.... Jarak lbh kurang 2 jam dari KK...Cuaca yang hujan menyebabkan saya tidak sempat menyelongkar pe yang ada kat Kundasang nie... Tgk dari tepi jalan jek la...






















8. Kinabalu Park - Jom mendaki..... Selain lokasi untuk para pendaki...Tempat ini juga sangat sesuai untuk pasangan yang inginkan tempat berbulan madu... tenang, nyaman, sejukkk....










9. Jambatan Tamparuli - Nak tgk gak mcm mana jambatan nie, sampai ada lagu pasal jambatan nie...Jambatan nie mmg special dan masih digunakan sebagai penghubung utama oleh penduduk tempatan...








10. Tanjung Aru - Sblm balik, sempat gak la pusing-pusing kat area Tanjung Aru nie... pusing-pusing kat kg air dia, pantai...





















Alhamdulillah... Selesai sudah trip kali nie dengan selamat.... Jom balik.. KK Airport Terminal 2





 

Sampai dah di Senai






















Bila dah tau tempat-tempat yang menarik kat Kota Kinabalu nie, jom kita tgk pe plak makanan yang special kat KK nie...

Member yang lama tak jumpa (Tuan Saiful Bachok) telah membawa kami ke tempat makan yang sedap, bersih, fresh n murah... Ntah pe tah nama lokasi dia... yg pasti jarak perjalanan agak jauh gak la dari KK, dlm 45 minit gak la...







Di Bandar KK sendiri ikan bakar nie mmg mudah tuk dicari.... Tapi harga dia jek la... Bagi saya peniaga-peniaga nie tiada regular costumer. Costumer dia adalah pelancong dan pengunjung... Harga siap bakar, kami sekeluarga agak terkejut la... hehehehe.... Tp ada yang mengatakan ikan bakar kat sini murah gile.... Ktorg salah kedai kot, x pun duit x bwk byk kot, x pun kitog pernah dpt lg murah kot, x pun nak ikan sedap tp rege nak murah....

Di nasihatkan kepada sesapa yg ingin tapau ikan2 bakar nie, pastikan ikat tu mmg baru masak betul di hadapan kita pada masa itu... Dikhuatiri terkena mcm ktorg, igt ikan baru bakar, rupanya ikan yg x abis dijual smlm dipanaskan semula.... pephm jek la klu ikan lama... Burn RM30.00..  Pengajaran kepada diri sendiri.... xpe la bang saya kira halal jek la....

Kepada peniaga atau sesapa sahaja... Kena ingat ek pe yang kita niagakan tu merupakan pendapatan diri sendiri dan keluarga... Akan menjadi darah daging, so moga rezeki yang kita cari tu adalah rezeki yang halal, tidak menipu dan tidak mengkhianati orang lain...

Selain ikan bakar, boleh la cuba kepak ayam bakar nie... popular betul kepak ayam nie kat sini... Rumpai laut pun kena rasa gak, special dari ladang... terasa kemasinan air lautnya... sedap gak...


Nie la rupa Rumpai Laut






Makanan-makanan lain x jauh beza dgn di semenanjung... bezanya adalah rasa, sebab kami disemenanjung nie dah biasa sgt dgt air tangan org siam... hehehehe

Lagi kata org, makanan wajib yang mesti dibawa balik adalah kuih cincin dan amplang (perisa sotong ngan ikan)... Dapatkan harga yang terbaik sebelum membeli, terutamanya dlm kuantiti yang banyak... siap packing...

Amplang Sotong.... Amplang Ikan warna putih

Kuih Cincin



















 

Cukup la kot cite saya nie... So nak rasa keadaan sebenar di Kota Kinabalu... Jom, dipersilakan...